Scurt Istoric

Istorie Ianuarie 11, 2013

Satul Vlădeni se află în partea stângă a cursului superior al râului Siret , fiind traversat în partea sa sudică de DN 29 care face legătura dintre Botoşani şi Suceava . Prima locaţie a satului a fost pe malul Siretului la locul numit azi “Selişte” însă , nu se ştie din ce motive , în jurul anului 1716 localitatea este strămutată pe actuala vatră a satului .

Despre denumirea localităţii ştim că logofătul Isaia , în timpul domnitorului Alexandru cel Bun primeşte un privilegiu asupra moşiei Vlădeni , de pe Siret unde fusese boier Oreş fiul lui Vlad şi de la acesta din urmă se pare că a apărut numele Vlădeni .

În timpul Sfîntului Voievod Stefan cel Mare moşia pe care se afla localitatea era în proprietatea Sfintei Mănăstiri Putna . În anul 1765 Alexandru Mavrocordat dăruieşte moşia Vlădeni boierului Iordache Balş .

În actuala vatră a satului , pînă la anul 1906 a existat o bisericuţă de lemn cu hramul “Sfântul Nicolae” care a fost închisă în anul mai sus amintit de o comisie a Sfintei Mitropolii deoarece era în pericol iminent de a se darâma .

În anul 1906 , proaspăt hirotonit , preotul Ioan Gavriliu a luat iniţiativa ridicării unei biserici de zid de dimensiuni mai mari .

Astfel , actuala biserică a parohiei Vlădeni s-a înălţat între anii 1906 – 1918 la momentul sfinţirii dîndui-se hramul “Înălţarea Domnului” . Este construită pe temelie de piatră , adusă de la Burdujeni – Suceava , cu ziduri din cărămidă făcută de locuitorii satului la locul numit “Bohmata” , cu bolţile din lemn cu stufit , un turn de lemn deasupra naosului şi un turn clopotniţă din zidărie deasupra pridvorului iniţial . În anii 1989 – 1990 s-a demolat o tindă de lemn care se afla la intrarea în biserică şi s-a zidit o tindă cu planşeu boltit , lângă pridvorul iniţial . Prin tinda de pe partea sudică  se face accesul în lăcaşul de cult .

Planul bisericii este de cruce treflată având lungimea de 21 m iar laţimea la nivelul absidelor laterale de 11 m iar înălţimea bisericii este de 19 m pânâ în vârful crucii de pe turnul clopotniţă.

Biserica parohială a suferit mai multe lucrări de reparaţie şi întreţinere în decursul timpului . Astfel în anul 1958 a fost acoperită cu tablă zincată, între anii 1988 – 1992 afost pictată la interior în tehnica tempera uscată de pictorul Pintilie Ioan din Fălticeni, tot acum a fost înzestrată cu o catapeteasmă nouă din stejar sculptat precum si strane noi din stejar sculptat. În urma acestor lucrări a fost resfinţită la data de 20 septembrie 1992 de către P.S. Ioachim Vasluianul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor de la acea vreme .

În anul 2004, în vecinătatea bisericii s-a construit o casă socială, în anul 2011 s-a săpat o fîntînă în curtea bisericii  iar la momentul de faţă se află în construcţie un altar de vară şi o cameră mortuară cu lumânărar şi cameră pentru centrala termică .

Parohia Vlădeni deţine în proprietate un cimitir de 0,5 în extremitatea vestică a satului iar în vecinătatea acestuia are dreptul de folosinţă al unui cimitir inerconfesional care este proprietatea Consiliului Local Vlădeni.

Parohia are şi casă parohială, aflată la cca 1,5 km faţă de biserică, dobândită în anul 1991 prin cumpărare de la fostul C.A.P. Întrucât acesta se afla întrr-o stare avansată de degradare a fost reconstruită între anii 2010 – 2011 iar actualmente deşi este locuită mai sunt de executat tencuieli decorative exterioare precum şi trotuarele perimetrale.

De-a lungul vremii parohia Vlădeni a fost slujită de preoţi vrednici cu dragoste de rugăciune, de popor şi de podoaba casei lui Dumnezeu. Astfel, din ceea ce se ştie cu exactitate amintim pe părintele Ioan Gavriliu care a păstorit între anii 1906 – 1940, ctitorul bisrericii din Vlădeni, înmormântat în curtea bisericii alături de doamna preoteasă; părintele Vasile Lăzărescu care a păstorit parohia Vlădeni şi filia Huţani, la Huţani a ctitorit actuala biserică; părintele Gheorghe Grigoraş a păstorit între anii 1988 – 1992 în timpul căruia s-a pictat biserica şi s-a cumpărat casa parohială; părintele Dănuţ Afloarei a păstorit între anii 1992 – 2002 în timpul căruia s-a construit o anexă la casa parohială; părintele Gabriel Roman a păstorit între anii 2002 – 2009 în timpul căruia sîa construit casa socială; din  august 2010 păstoreşte părintele Constantin Claudiu Oniciuc care a fost numit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan prin transfer de la parohia “Adormirea Maicii Domnului” – Cerviceşti .

Ne dorim  ca parohia Vlădeni să–şi ducă mai departe misiunea pastorală, misionară, administrativă iar ca proiect major pentru viitor ne dorim reparaţia capitală a bisericii noastre .

 

                   “Binecuvinteză , Doamne , pe cei ce iubesc podoaba casei Tale ..”